Sunday, August 7, 2011

Kandideerimine Inglismaa ülikooli

Üks väga hea sõbranna palus mul kirjutada, kuidas toimub kandideerimine Inglismaa ülikoolidesse. Kirjutan natuke lähedamalt, kuidas kõik alguse sai.

Minu tee Birminghami.
Mõtted välismaale õppima minemisest on olnud vist juba algklassidest saati. Unistasin, kuid ei osanud kunagi arvata, et see ka päriselt teoks saab. 

UCB leidsin täiesti kogemata, kui käisime 11. klassis Tallinnas Teeviidal. Sellel ajal olid mul veel mõtted hispaania keele õpingutest. Nägime UCB putkat, läksime niisama küsima, uurima, kas seal pakutakse hispaania keele ja kirjanduse kursuseid. Tuli välja, et hispaania keelt saab õppida ainult isaainena.
Martin, ülikooli esindaja hakkas meile UCB-d lähemalt tutvustama. Kuni lõpuks jäime pidama meie erialal, seiklusturismil. Sellest hetkest oleme palju vaeva näinud, et sinna kooli sisse saada.
2 aasta jooksul oleme Martiniga kohtunud ja kirju saatnud mitmeid kordi, et teada saada kõike võimalikku Inglismaa ja ülikooli kohta. 

Ülikooli kandideerimine.
Inglismaa ülikoolidesse toimub kandideerimine (vist) 2 korda aastas, nii sügisel algavatele kursustele kui ka talvel omadele. 
Räägin lähemalt sügisel algavatest kursustest. Kogu kandideerimine käib UCAS-se kaudu. Panen postituse lõppu lingid. Kandideerimine hakkab pihta juba septembrist ning kestab kuni 15 jaanuari/veebruarini, ei mäleta enam täpselt. Meie teekonda aitas läbida firma StudyIn, kellel olen ääretult tänulik kõige selle abi eest, eriti Anule, kes meiega tegeles. Kuigi UCAS-sesse on võimalik avaldusi saata ka ise, leidsime Madliga, et kergem ja kindlam on kasutada firma abi, kuna nad teavad nendest asjadest rohkem ja täpsemalt.
Niisiis, kõigepealt kirjutasime personal statement-i (motivatsioonikiri). Ütleks nii, et enam seda kirjutada ei tahaks, aga samas mulle meeldis minu oma. Lisaks sellele oli vaja kogu gümnaasiumi hindeid ja soovituskirja õpetajalt. Neid on vaja, et saada esimene pakkumine ehk conditional offer. Põhimõtteliselt ongi personal statement kõige tähtsam, see peab olema isikupärane ja originaalne, sest UCAS-es on programm, millega kontrollitakse kõik PS-id üle, et poleks plagiaate. Peale seda, jääb tükk tühja maad, kus midagi tegema ei pea, ennem kui esmase pakkumise saamist. Mingi hetk tuleb hakata täitma laenu- ja stipendiumitaotlusi (ohh õudust, palju pabereid, aga põhimõtteliselt teed ainult linnukesi sinna). Lisaks tehakse vist sellel ajal ka ühikakohataotlusi, aga pole kindel, kuna me otsustasime korteri kasuks, tuleb kindlasti odavam kui ühikas.
Kui eksamid sooritatud, tuleb saata lõpu- ja eksamitetunnistus UCAS-sesse, et saada unconditional offer (ehk siis viimane pakkumine). 
Olenevalt koolist tuleb teha ka keeletest, näiteks IELTS keeletest. Kuna UCB on StudyIn-i partnerkool, siis meie pääsesime keeletestist, piisas vaid inglise keele riigieksamist, mis pidi olema foundation programmi puhul üle 65. ja bakalauruse puhul üle 70. punkti. 
Meie võtsime foundation programmi, mis on põhimõtteliselt sama, misbakalauruse, kuid seal on esimesel aastal ka mõned keskkooli ained. Võtsime selle, kuna polnud enda inglise keele tasemes nii kindel.

Natuke ka õppemaksu- ja laenu kohta. 
Muideks Inglismaal tõuseb alates 2012. õppeaastast õppemaks. Minu teada see kahekordistub: kui praegu on see umbes 3300 naela, siis järgmine aasta üle 7000 naela. Muidugi muutuvad ka laenutingimused natuke soodsamaks, kuid siiski see muutub väga kõrgeks.
Praegused tingimused:
Õppelaen läheb kohe koolile, ise ei näe sellest mitte sentigi ning igaaasta peab õppelaenu uuesti taotlema. Laenu tagasimaksmine toimub peale ülikooli lõpetamist ning alles juhul kui teenid mingit kindlat summat (hetkel 15 000 naela) aastas. Kui juhtud vahepealt tööst ilma jääma või langetatakse palka, siis laenumakseid ei toimu. Lisaks kustutatakse laen 30 aasta pärast, olenemata sellest kui palju või kas üldse oled laenu tagasi maksnud.

Rohkem vist polegi enam midagi lisada. Kui tekkisid mõned küsimused, siis küsige julgelt, aitan nii palju kui oskan. 
Soovin edu kõikidele uutele kandideeriatele! 


Lingid:



Päikest,

Liisi



PS! Kuigi ma loen postituse peale kirjutamist veel korra üle, juhtuvad mõned kirjavead siiski sisse jääma, nii samuti ka mõned segased lauseehitused. Vabandan nende üle nii selles kui ka järgnevates postitustes. Loodan, et need ei sega lugemist. :)

No comments:

Post a Comment